lauantai 18. heinäkuuta 2015

Kässäkirjakuukausi 3/30

Helvi Pyysalo: Kankaiden sidokset (1951, painos 1980, WSOY) ja Kankaankutojan työvälineoppi (1968, painos 1978)


Tässä ovat viiden vuoden opintojen ajan 1980-luvulta oleelliset kirjat, ne näyttävät tosin kymmeniä vuosia vanhemmilta kirjoilta, mutta silloin ei kai ollut olemassa muuta tuoreempaa kirjaa kankaiden sidosten opetteluun (googlasin, nyt löytyy uuudempi kirjakin jo vuodelta 2009). Samaa sarjaa on myös kolmas ohut kirjanen Kankaankutojan laskuoppi, jota en tähän hätään löytänyt.  Näiden avulla sitä opittiin kaikki tarvittava kankaiden sidoksista, mallien tarkasta langanmenekin laskemisesta ja loimen rakentamisesta kangaspuihin..



Vaikka en ole kutonut parikymmeneen vuoteen yhtään kangaspuilla, on oppi mennyt sen verran selkäytimeen, että osasin laittaa tutun kangaspuihin loimen poppanaa varten ilman että piti luntata mistään apua, vaikka oli kyse vielä vanhoista pyöräspuista, joilla en ole edes koskaan kutonut itse - koska yleisemmin nykyisin käytössä ovat vipupuut.


Huomaan unohtaneeni tosi paljon, ihan perusasioita jo, ehkä otan unilukemiseksi nämä - ei ainakaan satu nenään näin pieni kirja, jos sattuu nukahtamaan kesken lukemisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti